Εφτάστομος

Posted on Jan 17, 2014

Υπόγειο παλάτι φτιαγμένο από πάγο!

Ο Εφτάστομος αποτελεί ένα φυσικό βάραθρο που στο τέλος του διατηρείται ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης. Το θέαμα είναι πραγματικά μοναδικό και σπάνιο καθώς, παρά τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το βάραθρο του Εφταστόμου διατηρεί παγοσταλακτίτες και παγοσταλαγμίτες δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο που μοιάζει με πραγματικό παλάτι από πάγο.

Ο Εφτάστομος έχει πάρει το όνομά του από τα επτά στόμια που οδηγούν στη βάση του παγετώνα. Η κατάβαση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δεν πρέπει να επιχειρήσετε καταρρίχηση εάν δεν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση. Ο απλός περιπατητής θα θαυμάσει το βάραθρο από πάνω χωρίς να υπάρχει κάποιο σημείο από όπου θα μπορούσε να δει τον παγετώνα.

Μέσα στο βάραθρο οι πρώτοι πάγοι ξεκινούν στα 70 μέτρα βάθος. Τεράστιες παγοκολώνες που έχουν 3 έως 6 μέτρα ύψος δυσκολεύουν την πρόσβαση ενώ μοιάζουν σαν να στηρίζουν το θόλο του σπηλαίου. Δίπλα τους, από ένα στόμιο του βράχου, ξεχύνεται ένας μικρός παγωμένος καταρράκτης. Το τέλος του βαράθρου βρίσκεται στα 90 περίπου μέτρα ενώ σπηλαιολόγοι έχουν φτάσει έως και τα 130 μέτρα βάθος.

Πώς θα πάτε

Το βάραθρο βρίσκεται στο δυτικό Παρνασσό, κοντά στην περιοχή Καλάνια. Όπως ανηφορίζετε από Αράχωβα προς το Λιβάδι, 4 χιλιόμετρα περίπου μετά την διασταύρωση που κάνει δεξιά για τα χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, θα συναντήσετε πινακίδα. Μπείτε στον βατό χωματόδρομο και ακολουθείστε την πινακίδα που δείχνει την διαδρομή προς το σπήλαιο. Έπειτα από 3-4 χιλιόμετρα βρίσκεται το βάραθρο.