Hiking

Posted on Jan 20, 2014

Περιπέτεια… στα ύψη!

Ο Παρνασσός, με την θαυμαστή πανίδα και την πλούσια χλωρίδα, αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς των φανατικών της φυσιολατρικής ζωής σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, οι δρόμοι από την Αράχωβα, την Αμφίκλεια και την Αγόριανη προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στις κορυφές και το ορειβατικό καταφύγιο. Από το καταφύγιο, η ανάβαση στον Γεροντόβραχο είναι υπόθεση 2-3 ωρών ανάλογα με το ρυθμό των ορειβατών και η διαδρομή γίνεται σε βατές πετροπλαγιές.

Για τη Λιάκουρα, θα παρακάμψετε τον όγκο του Γεροντόβραχου από το λαιμό της Αρνόβρυσης, στο τέλος των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού των Κελαριών και θα κατηφορίσετε ελαφρά σε μια μικρή κοιλάδα, όπου έρχεται ο δρόμος από τη Φτερόλακκα. Από εδώ μία ώρα είναι αρκετή για την ψηλότερη κορυφή του Παρνασσού.

Η κορυφή του Κούκου αποτελεί εναλλακτικό στόχο ανάβασης. Αφετηρία είναι η η Μονή Ιερουσαλήμ που προσεγγίζεται από τη Δαύλεια. Θα περπατήσετε την ομαλή ρεματιά που οδηγεί προς το Ακρινό Νερό και από εκεί ανάβαση σε ζώνες βράχων που διαρκεί 2 ώρες. Συνεχίζετε για 2-3 ώρες στην απότομη πλαγιά μέχρι την κορυφή.

Αγαπημένη διαδρομή είναι το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που διασχίζει τον δυτικό Παρνασσό. Η αφετηρία είναι στους Δελφούς και ακολουθείτε παλιό χτιστό μονοπάτι το οποίο στη συνέχεια ελίσσεται ανάμεσα σε οροπέδια και ελατοδάση για να φθάσει μετά από 7 έως 8 ώρες στην Αγόριανη. Από εκεί, το μονοπάτι κινείται προς τα δυτικά περνώντας από τις πλαγιές της κορφής Γερολέκας. Μετά από πορεία μέσα από πυκνά ελατοδάση φτάνετε στο διάσελο του «51» σε περίπου 7 ώρες.

Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού ιδρύθηκε το 1938 και εκτείνεται σε 35.000 στρέμματα, κυρίως στο δυτικό τμήμα του. Οι πεζοπορίες από διάφορους συλλόγους είναι πυκνές γιατί παρουσιάζει υψηλό ενδιαφέρον καθώς τα ελατοδάση του Δρυμού φιλοξενούν αγριογούρουνα, σπάνια είδη πουλιών και θηλαστικών, ενώ στη χλωρίδα ξεχωρίζουν η σπάνια βυσσινιά παιώνια και ο κόκκινος κρίνος. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γυμνές κορφές, όπου φυτρώνουν τα περισσότερα σπάνια και ενδημικά φυτά του βουνού, ενώ στις ορθοπλαγιές της νότιας όψης του Παρνασσού φωλιάζουν σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών.

ΕΟΣ Αθηνών

Τηλ.: 210 3212 355 και 6986-183536 και 6986-183537
Φαξ:210 3244 789
Ε-mail: eosathinon@yahoo.gr

Base Camp Kotronaros

Τηλ.: 211 4014744
Κιν.: 6983 638000
Ε-mail: info@basecamp.gr

Ορειβατικό καταφύγιο

Ε.Ο.Σ. Αμφίκλειας, τηλ.: 22340 22640