Γαλαξίδι

Posted on Jan 19, 2014

Ένα σπουδαίο λιμάνι της αρχαιότητας, η αγκαλιά του Παρνασσού.

Το Γαλαξίδι (ή Γαλαξείδι) είναι ένα από τα ομορφότερα και παλαιότερα φυσικά λιμάνια της χώρας και χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1978.

Κατά την περίοδο της αρχαιότητας, η περιοχή του Γαλαξιδίου κατοικήθηκε από τους Οζολούς Λοκρούς τον 8ο αιώνα π.Χ. Στην συγκεκριμένη θέση υπήρχε η αρχαία πόλη Χάλαιον, μια από τις σημαντικότερες πόλεις αφού εκεί υπήρχε ιερό του Απόλλωνα. Οι κάτοικοί του ασχολούνταν κυρίως με την ναυτιλία και κατ΄επέκταση με το εμπόριο. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει μυκηναϊκό χωριό στην ευρύτερη εποχή καθώς και διάφορες επιγραφές.

Σήμερα το Γαλαξίδι έχει μια αρχοντική ομορφιά που σε ταξιδεύει. Σημαντικό λιμάνι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, κουβαλά ακόμη την αίγλη από τις εποχές που το λιμάνι ήταν γεμάτο με πλοία αραγμένα αρόδο, με τα αρχοντικά χτισμένα αμφιθεατρικά γύρω του. Είναι ένας ιδανικός προορισμός με την ατμόσφαιρα του παρελθόντος να έχει παραμείνει ανέπαφη, χάρη στην αγάπη των ντόπιων για την παράδοση. Από το Mount Parnassus Project, είναι μια εξαιρετική κοντινή βόλτα για ψάρι ενώ αξίζει να κάνετε τον περίπατο δίπλα στη θάλασσα που ξεκινάει από το κεντρικό λιμάνι προς τον πευκόφυτο λόφο της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων ή προς τον Χηρόλακα στην αντίθετη κατεύθυνση. Αξίζει επίσης να ανέβετε με το αυτοκίνητο στο μοναστήρι του Σωτήρα για να απολαύσετε τη θέα.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο, ένα από τα ομορφότερα ναυτικά μουσεία της Ελλάδας. Θα δείτε πίνακες καραβιών, ναυτικά όργανα, χάρτες, φωτογραφίες, νηολόγια, καταστατικά, έργα του Γαλαξιδιώτη ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου και βέβαια ακρόπρωρα: γυναικείες φιγούρες που κοιτούν τη θάλασσα για να την τιθασεύουν. Όταν πέθαινε ο καπετάνιος το ακρόπρωρο βαφόταν μαύρο, όπως και τα εξώφυλλα του σπιτιού του.

Άλλο σημαντικό αξιοθέατο είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου, χτισμένος πάνω σε ειδωλολατρικό ιερό, πιθανότατα του Απόλλωνα Νασιώτα, το 1900, με αρχιτέκτονες τον Γερμανό Χάγερ και τον Κωνσταντίνο Παπαπέτρο. Η εκκλησία είναι τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου και δύο καμπαναριών. Υπέροχο το ξύλινο τέμπλο, δουλεμένο επί δέκα χρόνια σε ξύλο καρυδιάς από άγνωστο τεχνίτη.

Αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, δίπλα στον Άγιο Νικόλαο, χτισμένο το 1848. Ξεχωρίζει για το ηλιακό του ρολόι. Καθώς ο ήλιος μπαίνει από ένα μικρό στρογγυλό άνοιγμα στην οροφή συναντά –μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας– τις αποτυπώσεις του ζωδιακού κύκλου του καπετάν-Σκούρτη, στο πλακόστρωτο δάπεδο της εκκλησίας.

Ακόμα, στο Γαλαξίδι υπάρχει το Παλαιό σχολείο ένα από τα παλαιότερα της χώρας, το οποίο κατασκευάστηκε επί Ιωάννη Καποδίστρια.

Η πόλη είναι ζωντανή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ ιδιαίτερες στιγμές ζει την εποχή του καρναβαλιού με τα παραδοσιακά αλευρομουντζουρώματα που γίνονται την Καθαρά Δευτέρα.

Το πιο γνωστό τοπικό παραδοσιακό γλυκό είναι το ραβανί με ρύζι και η προέλευσή του έχει να κάνει με τη ναυτική παράδοση του τόπου αφού έπρεπε το γλυκό να μπορεί να συντηρηθεί για καιρό εκτός ψυγείου για τα ταξίδια.

Ναυτικό Μουσείο

Τηλ.: 22650 41795 – 22650 41558

Καφενείον Θεμιστοκλής

Παραδοσιακό καφενείο από το 1814. Τα τραπέζια του έχουν κρυφακούσει όλες τις συζητήσεις των άλλοτε μεγάλων καπεταναίων, του Ελευθερίου Βενιζέλου.